Nyhed

Lave ydelser skaber fremtidens fattige

Uanset hvad man mener om, hvor stor kontanthjælpen skal være, så betaler børnene prisen. Børnerådets formand mener, at prisen er for høj.

Familiestøttende arbejde, fællesspisning
Kirkens Korshær har familistøttende arbejde syv steder i Danmark, hvor fattige børnefamilier kan få støtte, rådgivning og fællesskab. Men vi ville nu foretrække, at det ikke var nødvendigt. Foto: Massimo Fiorentino


Det skal kunne betale sig at arbejde, men fattigdom gør skade på voksne og på børn. Som samfund kan vi spare penge ved at skære i overførselsindkomsterne, men er det dét værd, hvis konsekvensen er børn, der ikke får en uddannelse, ikke kan finde fodfæste på arbejdsmarkedet, selv må på offentlige forsørgelse?

Det mener formanden for Børnerådet, Per Larsen, ikke.

- Vores undersøgelser viser, at børn, der lever med afsavn, bliver ensomme, har tendens til selvskade, får psykiske komplikationer. Alt det, der gør det svært at komme videre med deres liv, forklarer han.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) ender hvert tredje barn af forældre i laveste socialklasse – bl.a. dem på overførselsindkomst – selv i samme socialklasse. 

- Man skubber børnene ud i en situation, de ikke fortjener at være i, siger Per Larsen.
Så kan man diskutere, om ikke forældrene så bare burde finde sig et job, men fattigdom dræner overskuddet.

- Jeg tror, de fleste forældre vil gøre alt, hvad de kan, for at give deres børn de samme muligheder som alle andre. Men er krybben tom, er der ikke mere at give af, siger Per Larsen.

Udenfor fællesskabet
Fattigdom dræner også børnenes muligheder for at være med i fællesskaberne.

- Børnene kan ikke følge med deres jævnaldrende og vælger dem fra – eller bliver valgt fra - fordi de ikke kan invitere til fødselsdag, tale med om udflugter eller tage med i biografen. Det er et jammerligt liv, siger Per Larsen.

Børnerådet undersøgte i 2016, hvordan fattige børn har det med fællesskabet. Hvert fjerde barn i 4. klasse viste sig at mangle ”almindelige goder” som fritidsaktiviteter og morgenmad. Der viste sig også en sammenhæng mellem at leve med den slags afsavn og føle sig upopulær, have mavepine og være ked af det. Det er konsekvenserne af en fattig barndom i dagens Danmark 

- Det er en høj pris at betale for besparelser på ydelserne. Der er en eklatant risiko for stor ulighed i fremtiden. Det bliver svært at overkomme den sociale arv, mener Per Larsen.

Men vi skal huske, at det ikke kun koster kroner og ører:

- Det koster livskvalitet for familierne.

Børnerådet

Børnerådet er et statsligt råd, der har til opgave at tale børns sag.

De udgiver bl.a. undersøgelser af børns vilkår, der kan læses på boerneraadet.dk

 

Hjælp os

Støt

Hjælp hjemløse og fattige mennesker