Arv og testamente

Din sidste hilsen kan hjælpe fattige og udsatte mennesker i Danmark.

Når Kirkens Korshær arver

Vælger du at tilgodese Kirkens Korshær i dit testamente, vil din sidste gave hjælpe mennesker i nød i Danmark. Hjemløse, psykisk sårbare og ensomme, børnefamilier uden penge til mad og tøj.

Vi er ydmyge og taknemmelige over hver eneste krone, som Kirkens Korshær modtager fra arv. Alle beløb tæller, det behøver ikke være en formue. Gaver fra arv er utroligt vigtige for, at vi i Kirkens Korshær kan planlægge vores arbejde og altid kan hjælpe der, hvor nøden er størst. De fleste vælger, at deres gave skal bruges til Kirkens Korshærs generelle arbejde, dvs. der hvor vi ser behovene, men har du særlige ønsker til, hvordan din gave skal bruges, fx til arbejdet med hjemløse på varmestuer, ferielejre for udsatte børn eller samtaletjenester for ensomme, så imødekommer vi selvfølgelig dit ønske.

Som velgørende organisation er Kirkens Korshær fritaget for betaling af boafgifter (tidligere arveafgifter). Det betyder, at det testamenterede beløb går direkte til arbejdet med fattige mennesker i Danmark.

Tilgodese Kirkens Korshær i dit testamente

Hvis du ønsker at tilgodese Kirkens Korshær i dit testamente, kan du gøre det ved at oprette et legat. Legatet kan både fungerer som del af et nyt testamente eller som et tillæg til et eksisterende testamente. Det er gratis at lave et legat og det er altid muligt at ændre i dit testamente, også selvom du har underskrevet.

Du kan oprette et legat til Kirkens Korshær ved at udfylde denne formular.

Få gratis hjælp hos en advokat 

Vi anbefaler, at du kontakter en advokat, hvis du ønsker at oprette et testamente. Så er du også sikker på, at det er juridisk bindende. Vi tilbyder op til 5000 kr. i tilskud til oprettelsen af dit testamente, såfremt testamentet er udfærdiget af en advokat. Når vi har modtaget en kopi af det notarpåtegnede testamente, kan vi gennemføre betalingen. Vær opmærksom på, at tilskuddet til advokatregningen er skattepligtigt.

Du kan kontakte Kirkens Korshær advokat, Jan Bo Busholdt, på telefon 38 19 99 29 eller via email busholdt@info.dk

Har du spørgsmål eller særlige ønsker til, hvad din arv skal bruges til, er du velkommen til at kontakte os på telefon 3312 1600 eller via mail arv@kirkenskorshaer.dk.

Værd at vide om arv og testamente

Kirkens Korshærs tidligere advokat Erik Dreves Andersen har mange års erfaring med at udarbejde og rådgive om arv og testamente. Han svarer her på nogle af de mest hyppige spørgsmål omkring arv og testamente.

Hvorfor bør man overveje at oprette et testamente?

Uden et testamente vil din formue – herunder dit indbo – blive fordelt efter arvelovens regler. Det betyder, at det er din nærmeste familie, som arver. Her skal man endvidere være opmærksom på, at samlevende ugifte par ikke arver hinanden medmindre, at der er oprettet et gensidigt testamente. Har du ingen arvinger – og har du ikke skrevet testamente – går hele arven til statskassen.

Ved man, at man vil efterlade sig en formue, bør man selvfølgelig også have en indflydelse på, hvem der skal arve den. Med et testamente bestemmer du selv, hvem der skal arve efter dig.

Kan man frit selv bestemme over sin arv?

I Danmark kan man altid frit disponerer over 75 procent af ens formue, mens de sidste 25 procent er det, man kalder tvangsarv. Tvangsarven går til ens nærmeste slægtninge, det vil sige ægtefælle eller registrerede partnere, børn og eventuelle børnebørn.

Man kan kun bestemme over hele arven, hvis man er enlig og ikke efterlader sig børn. Eller hvis man er længstlevende ægtefælle og ikke har børn, hvis førstafdøde ægtefælle i et fælles testamente har givet samtykke hertil.

Hvem arver efter mig?

Hvis du ikke har skrevet testamente, er det arveloven, der bestemmer, hvem der arver efter dig. Den inddeler dine slægtninge i tre arveklasse. Den første er din ægtefælle eller registrerede partner og det, man kalder livsarvinger. Det vil sige børn, børnebørn og så videre. Den næste arveklasse er dine forældre og deres livsarvinger, altså dine søskende, nevøer og niecer. Den sidste arveklasse er bedsteforældre og deres børn, hvilket vil sige dine mostre, fastre, farbrødre og morbrødre.

Er der ingen arvinger i de tre arveklasser – og intet testamente – går hele arven til statskassen.

Er det nødvendigt at oprette et testamente?

Der er mange tilfælde, hvor det ikke er nødvendigt at oprette et testamente. Det gælder først og fremmest for de små boers vedkommende. For har man en formue på 47.000 kroner (i 2021 priser, red.), vil der ikke være nogen skiftebehandling. I stedet vil dit bo blive udlagt som boudlæg – det, der tidligere hed begravelsesudlæg – og boet vil blive udlagt til den, der påtager sig begravelsesudgifterne og ansvaret for at rydde afdødes bolig.

Det betyder, at de et eventuelt overskud fra boet, går til den, der har betalt for begravelsen – uanset om denne er arving under arveloven eller ej – mens øvrige arvinger og eventuelle kreditorer ingenting får.

Hvad er boafgift?

Boafgift, nogle gange boafgifter, er en afgift, man betaler til staten, når man arver. Der skal kun betales boafgift på den del af arven, som overstiger bundfradraget, der reguleres pr. første januar hvert år. For 2021 er det eksempelvis på 308.800 kroner. Tillægsboafgift betales af hele arven minus den beregnede boafgift.

Afgiftens størrelse afhænger af boets størrelse og hvordan man var i familie med afdøde. Afdødes ægtefælle eller registrerede partner skal ikke betale boafgift.

Kan man slippe for at betale boafgift?

I boafgiftsloven findes en bestemmelse om, at arv til almenvelgørende organisationer eller på anden måde almennyttige foreninger og institutioner, kan blive fritaget for betaling af boafgifter. Hvert år udgiver Skattestyrelsen en liste over godkendte institutioner kaldet ’Listecirkulæret’, hvor man kan se, hvilke organisationer, der er fritaget.

30 procent-løsningen

I årernes løb har det ført til en praksis, vi kalder ’30 procent løsningen’. Det vil sige, at når en almennyttig organisation eller institution bliver betænkt med minimum 30 procent af formuen, så forpligtiger organisationen sig til at betale de personlige arvingers boafgifter. Det giver arvingerne en økonomisk fordel - samtidig med at det giver en støtte til den velgørende organisation eller institution, der får en del af arven.

Ordningen er dog kun aktuel, hvis arvinger skal betale tillægsboafgifter.

Hvorvidt ’30 procent løsningen’ er en god idé er meget afhængigt af arvens størrelse, og hvem du ønsker, skal arve efter dig. Derfor vil jeg anbefale, at du taler med en advokat om det.

Jeg overvejer at give en del af min arv til Kirkens Korshær, hvad skal jeg være opmærksom på?

Kirkens Korshær er medlem af sammenslutningen ’Det gode testamente’, der omfatter en lang række velgørende institutioner og foreninger. Som medlem af sammenslutningen yder Kirkens Korshær et tilskud på op til 5000 kroner inklusiv moms ved oprettelsen af et testamente, hvori organisationen er betænkt. I langt de fleste tilfælde vil det være nok til at dække omkostningerne ved at få lavet et testamente.

Der er mange, som gerne vil betænke et bestemt byarbejde eller arbejde i Kirkens Korshær. Der skal man være opmærksom på, at de enkelte arbejdssteder ikke er selvstændige foreninger, men hører under Kirkens Korshær. Det vil sige, at de ikke er undtaget for at skulle betale boafgift. Derfor er det vigtigt, at man betænker Foreningen Kirkens Korshær i testamentet.  

Man kan så i testamentet tilføje, at man ønsker at støtte et bestemt byarbejde eller en særlig arbejdsgren. Noget som Kirkens Korshær traditionelt set altid efterlever.  

 

Logo for det gode testamente

 

Det gode testamente

Kirkens Korshær er en del af Det Gode Testamente, der er et samarbejde mellem 38 velgørende organisationer. Vores mål er, at flere danskere skriver testamente, og at flere har kendskab til muligheden for at støtte velgørenhed gennem arv.

 

 

Kirkens Korshærs kerneværdier er nærvær, omsorg og respekt

Opret et legat

Støt Kirkens Korshærs arbejde med socialt udsatte og sårbare mennesker i Danmark.
Børn Silkeborg

Vil du vide mere?

Modtag Kirkens Korshærs folder om arv og testamente med posten.