De frivillige kæmper mod fattigdom

De frivillige medarbejdere i Sakskøbings nye genbrugsbutik gør sig ingen illusioner om, at fattigdom i Danmark vil blive udryddet. Men at kunne gøre en forskel ved at arbejde i butikken har en stor betydning for deres frivillige arbejde og de værdier, holdninger og sammenhold, som følger med deres kamp mod fattigdom.

Tekst: Simon Krogh

Når de frivillige som det første tænker på deres arbejde, og hvad det gavner, falder samtalen hurtigt ind på besøgsdagen, hvor de frivillige ser nogle af de væresteder, hvor Kirkens Korshær hjælper udsatte og nødlidende mennesker. På den måde kommer de frivillige ud og ser, hvordan de penge, de tjener i butikkerne, bliver brugt til at gøre en forskel for mennesker i Danmark.

Connie Hansen og hendes kolleger er heller ikke i tvivl om, at de kan se, at det gavner, og det giver en større tilknytning til deres arbejde:

- Da jeg var med første gang, havde jeg ikke været her så længe, og min opfattelse af mit arbejde blev en helt anden. Jeg er her stadigvæk efter fire år, fordi jeg kan se, hvad det gør for de steder.

- Man man bliver simpelthen så glad for, at man har med det her at gøre, og det indtryk bliver kun forstærket, at det er noget, der er brug for - og medarbejderne inde på værestederne går op i det med liv og sjæl, som Anette Mortensen tilføjer.

Stort behov, stor indsats

De frivillige er godt klar over, at de nødlidendes behov overstiger det vigtige arbejde, der bliver gjort både på varmestuen og i det familiestøttende arbejde og socialøkonomiske virksomhed. Og det er også deres budskab til politikerne, at der også på Lolland og Falster er behov for flere tiltag for de nødlidende, end der er nu. Behovet vokser mere, end de frivillige kan nå at skaffe. Alligevel gør de frivillige en særlig indsats, der har været medvirkende til, at butikken på det seneste har udvidet betydeligt med kvadratmeter og sortiment.

- Mange er ikke bevidste om, at de faktisk gør mere for sagen end det, der står i deres jobbeskrivelse. Om det er en ansat eller frivillig, så yder de hele tiden en større indsats, end de skal, som butiksleder Lisbeth Lumby har oplevet det gennem årene.

- Selvom vi har et vagtskema, kommer de frivillige også ind og hjælper til, når de ikke har vagt. Ellers ville vi heller ikke kunne nå det hele, som Anette Mortensen tilføjer.

Sammenhold

Den gode sag kommer først, siger de frivillige samstemmende. De mener, at flere skal gå op i, at der bliver gjort mere for fattige mennesker.

Det er aldrig noget, de bliver spurgt om direkte, men det er noget, som kommer op i samtaler med kunderne i butikken, hvilket gode formål pengene går til. Det hører nemlig sammen med forståelsen for og vigtigheden af ens arbejde i butikken, at det er en fælles sag, der arbejdes for, er de enige om.

Sammenholdet og det sociale er dog også en væsentlig faktor til, at flere er kommet til for at arbejde for en god sag.

- Vi kan lide vores arbejde og kollegaer, og vi har et godt fællesskab, vi er et godt team, som Connie Hansen siger, og det breder sig også udover arbejdet for Kirkens Korshær til mange andre sociale aktiviteter, som Lisbeth Lumby tilføjer.

For sammenholdet som frivillig i eksempelvis en af Kirkens Korshærs genbrugsbutikker går hånd i hånd med opfattelsen af at arbejde for den gode sag for at hjælpe nødlidende i Danmark.

De frivillige gør en stor forskel

Kirkens Korshærs tusindvis af frivillige driver omkring 250 genbrugsbutikker rundt om i Danmark. Butikkerne er med til at tjene 26 % af de midler, som bruges til at drive varmestuer, herberger, familiestøttende arbejde, rådgivningstjenester og fortalervirksomhed for. I 2016 gav butikkerne over 66 mio. kr. i overskud til Kirkens Korshærs arbejde for hjemløse, fattige og udsatte mennesker i Danmark.