Svære samtaler i lukkede rum

Når de tre arresthusmedarbejdere i Kirkens Korshær hver dag tager på arbejde, ved de sjældent, hvad der venter dem. Deres job består i at besøge og tilbyde samtaler og sjælesorg til indsatte i de danske arresthuse, som er varetægtsfængslet for alvorlig kriminalitet. Altså mennesker, som er under mistanke, men ikke dømt.

- Vi besøger de personer, som andre hører om i nyhederne og som er på forsiden af aviserne, som Ove Lauritsen, formulerer det. Han er arresthusmedarbejder på Fyn.

De tre arresthusmedarbejdere er sat stævne for at fortælle om deres arbejde – i den grad, de nu kan. De er nemlig bundet af tavshedspligt, og den værner de nænsomt om. Men karaktertrækkene ved arbejdet, og hvad de kan bidrage med i de indsattes liv, vil de gerne tale om.

Tid til samtalen
Som kendetegnende ved andre arbejdspladser i Kirkens Korshær er noget af det, de tilbyder: tid til en fordomsfri samtale, der kan indeholde alt fra småt til de store spørgsmål og derved måske en lille smule lindring i et ellers hårdt liv i arresthuset.
- Det er det, vi skal. Og vi skal have mod til at være der, uden at kunne gøre noget særligt, for det kan vi ikke, forklarer Stig Kofoed, der besøger arresthusene på Sjælland og øerne.

- Det handler om at kunne være i nuet, uddyber Jens Anders Brogaard. Det er et vigtigt grundvilkår, for at man kan udføre vores arbejde. Vores opgaver er, at give plads til den store samtale, som kan indeholde hvad som helst.

Læs hele artiklen om arresthusmearbejderes arbejde i Korshærsbladet august 2013