Vores briller gør en forskel


Leder af Kirkens Korshærs sociale arbejde i Aarhus Niels Bjørnø viser Mads Kanstrup Poulsen, Smarteyes Country Manager, rundt i varmestuen og i ungeprojektet, hvor unge udsatte bl.a. syr tøj.

Tekst: Christel Skousen Thrane og Maja Molberg
Foto: Michael Berg

Brillebutikken Smarteyes på banegården i Aarhus sitrer af god stemning og forventningsfulde blikke. En håndfuld morgenfriske varmestue-gæster er mødt op lige fra start og er i fuld gang med at prøve brillestel.

- Ikke de briller der, Peter! Du ser jo klog ud med dem på – og det er du ikke, griner en af de andre og peger på Peter, der står og prøver en brille foran spejlet.

Kærligt drilleri og masser af godt humør kendetegnede hele dagen, da Smarteyes uddelte briller til socialt udsatte fra sin butik i Aarhus den 14. november 2017. 

- Og sådan er det altid, fortæller Country Manager, Mads Kanstrup Poulsen. 

- Det er sådan en fornøjelse. De fleste er så taknemmelige og umådelig søde ved hinanden. Folk griner og hygger sig og nyder, at de bliver behandlet som helt almindelige kunder, siger han.

Ved sidste brilleuddeling forventede man at få besøg af omkring 50 mennesker fra Kirkens Korshærs væresteder fordelt over hele dagen – men Smarteyes personale endte med at lange 72 par spritnye briller over disken. Hver enkelt får lov at vælge præcis den brille, han eller hun har lyst til. 

Omtanke er en værdi
Smarteyes er en værdidrevet virksomhed, der helt fra dens spæde start i 2007 har haft til formål ”at gøre godt” med sin forretning. 

Forretningen bygger på tre værdier: den første er enkelthed, den næste en tro på forandring, og den tredje er at udvise omtanke. Ikke bare over for kunderne men også personalet og det omkringliggende samfund.

Derfor var det oplagt, at man kiggede sig omkring for at se, hvem der kunne have brug for en hjælpende hånd i form af nogle helt nye briller i den rette styrke og slibning. 

Det er endt med, at Smarteyes de sidste tre år har hjulpet brilletrængende socialt udsatte og hjemløse mennesker med at se bedre.

Uegennyttig arbejdsglæde
Lige siden første brilleuddeling i foråret 2014 har det været en kæmpe succes. At forære briller væk har vist sig at være en fantastisk oplevelse, både for de hjemløse og socialt udsatte, men ikke mindst for medarbejderne i Smarteyes.

- Det føltes, kort sagt, godt, smiler Mads Poulsen, og derfor gør man det nu i samtlige 10 butikker i Danmark med jævne mellemrum.

Indtil nu har Smarteyes foræret briller væk for over 2 mio. kr. 

- For os som virksomhed betyder det en hel masse. Først og fremmest føles det godt at leve op til egne værdier og sætte handling bag de fine ord. Vores medarbejdere er desuden stolte af at være en del af noget så positivt. De tilbyder helt frivilligt at komme på arbejde, selvom de har fri. Vi oplever, at det skaber arbejdsglæde at få lov at gøre noget uegennyttigt godt for andre, siger Country Manager, Mads Kanstrup Poulsen.

Og glæden står Smarteyes ikke alene med. Som en mandlig modtager af briller udtrykte det:

- Jeg føler, at jeg får lidt mere liv, når jeg får briller på!