Vintervejr

Vinteren også hård og kold for alt levende.  For mennesker, ramt af hjemløshed, har januar måned været hård at komme igennem. Nætter og dage med uafbrudt frost. Mange mennesker i Danmark er blevet opmærksomme på forholdene for hjemløse mennesker og har ønsket at hjælpe til med tøj, soveposer eller husly. Når man mærker kulden på egen krop, er det let at forestille sig, hvordan det må være for den, der ikke har et hjem.

Kirkens Korshær tager med glæde imod og formidler hjælpen videre. Samtidig opfordrer vi til, at opmærksomheden på hjemløsehed og dens konsekvenser for mennesker, varer ved, også når vinteren slutter.

Hjemløshed hele året
Sammen kan vi forebygge hjemløshed. Gode behandlingstilbud for psykisk sygdom, kombineret med hjælp til afvænning fra misbrug er opgaver, som vi i det danske samfund kan løse meget bedre, end vi gør nu. Vi har viden og vi har tilbud. Men de skal spille bedre sammen. Det er en offentlig opgave.

Men vi kan alle sammen være med til at forebygge hjemløshed ved at åbne de fællesskaberne. Vi kan begynde med at give de fællesskaber,  vi selv er i, et eftersyn. Er de lettilgængelige?  Der stilles ofte udtalte eller uudtalte store krav for at få lov at være med. Man skal passe ind, opføre sig efter en bestemt kode eller være ydmyg modtager af andres gunst. Kan vi ved fantasi og nedbrud af vaner gøre indgangen bredere og tærsklen lavere, så færre mennesker i Danmark isoleres og udelukkes? Her er et sted at begynde for os alle sammen.

Lad det være fortegnet til 2016. Hjemløshed er ødelæggende for mennesker hele året rundt.  I fællesskab kan vi gøre noget ved det.

Helle Christiansen