Nyhed

Danskerne: Politikerne har skabt fattigdommen i Danmark

Der findes fattigdom i Danmark, og det er politikernes ansvar. Det mener en stor del af danskerne ifølge en ny rundspørge.

Spisetid i varmestuen

72 procent af danskerne mener, at der findes fattigdom i Danmark, og ifølge næsten halvdelen er det politikerne, der har skabt den fattigdom. Det viser en ny rundspørge, som Voxmeter har lavet for Kirkens Korshær.

Og det har de ret i, ifølge lektor i sociologi ved Københavns Universitet, Jørgen Elm Larsen.

 - Det er fuldstændigt politisk. Det er kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, der har skabt flere fattige, især flere fattige børn, og det er op til politikerne, om de vil ændre på de ydelser, siger Jørgen Elm Larsen.

Ifølge Danmarks Statistik var næsten 260.000 danskere fattige i 2017. En stigning på 26 procent siden 2015. Integrationsydelsen blev indført i 2015, kontanthjælpsloftet i 2016, begge med det argument, at de skulle motivere modtagerne til at komme i job.

Ifølge Jørgen Elm Larsen er problemet, at det er syge mennesker, der er blevet ramt af de lave ydelser. Motivationen virker ikke, fordi modtagerne af de lave ydelser har for store fysiske og psykiske helbredsproblemer til at kunne tage et vilkårligt job.

- Og det ved politikerne efterhånden godt, men man vil åbenbart gerne holde fast i de lave ydelser. Men risikoen er jo, at især børnene kommer til at mærke konsekvenserne. Vi ved, at børn, der vokser op i fattigdom har større risiko for ikke at selv at få job som voksne, deres indtægt bliver lavere, og deres helbred bliver dårligere. Så vi kan ende med de samme problemer i fremtiden, forklarer Jørgen Elm Larsen.

Over 64.000 børn lever i fattigdom i Danmark, ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Noget, der også kan mærkes i Kirkens Korshær, hvor medarbejderne møder de mennesker, der rammes af de lave ydelser.

- Vi er ærlig talt meget overvældet over den fattigdom vi allerede har været vidne til i vores første år som varmestue. Familierne tager kontakt til mig, og så aftaler vi, hvad de har brug for, hvilket altid er mad, fortæller Maria Benzon, leder af Kirkens Korshærs sociale arbejde på Lolland og Falster, der åbnede i 2017.

Desværre ser det sådan ud over hele Danmark.

- Vi ser regulær fattigdom. Det vil sige folk, der ikke har penge til mad, mennesker der vitterligt ikke kan noget, fordi de ganske enkelt ikke har nogen midler, siger Britt Garn-Larsen, regionschef for Kirkens Korshærs sociale arbejde i Syd- og Sønderjylland og på Fyn.

Rundspørge

FAKTA om rundspørgen

Rundspørgen er udført af Voxmeter i august 2019 blandt 1000 respondenter og er repræsentativ for den danske befolkning over 18 år.