Nyhed

”Der er ingen ’One Size Fits All’ i mit arbejde”

Kirkens Korshærs permanente botilbud i Aalborg, Skurbyen, er hjem for mennesker, der ikke har kunnet trives i eksisterende boformer og egne boliger. Her møder personalet dem ikke som misbrugere eller problemer, men som mennesker.

Kirkens Korshærs permanente botilbud i Aalborg, Skurbyen, består af seks små selvstændige huse.
Mange af beboerne i Skurbyen har psykiske problemer, alkohol- eller blandingsmisbrug. Men i mødet med Kirkens Korshærs medarbejdere er de mennesker.

Fortalt af Henrik Pedersen, Kirkens Korshærs permanente botilbud i Aalborg, ”Skurbyen”  

Dagen slutter altid med, at jeg går en tur og banker på alle beboernes døre. Præcis, ligesom når man kommer på besøg hos enhver anden, spørger jeg pænt, om jeg må komme ind. Om jeg skal tage skoene af eller beholde dem på? For jeg kommer som gæst i deres hjem. 

 Vi arbejder med mennesker. Og mennesker er forskellige og kommer med hver deres særpræg og historie. Derfor findes der heller ikke nogen ’One Size Fits All ’ i mit arbejde.  

 Nogle af beboerne bliver nærmest fornærmede, hvis jeg ikke sætter mig ned og sludrer med dem. Andre har ikke specielt meget lyst til, at vi skal sidde og snakke. For dem er det nok, at jeg stikker hovedet ind – for så ved de, at jeg er der for dem.   

 Som alle andre mennesker har beboerne dage, hvor de er vrede eller kede af det. Hvor jeg bliver smidt ud af deres hjem, eller de ikke vil tale med mig. Det er vi meget opmærksomme på bare at være i. For når man har det svært, har alle mennesker brug for, at der er nogen, som rummer en – og det gør vi!  

Skurbyen i Aalborg
Hver aften går medarbejderne i Kirkens Korshærs permanente botilbud, Skurbyen, om aftenen går en runde og banker på døren til hver af de seks små huse.

Læs også: "En (u)almindelig bolig"

 De små skridt  

Her tager vi meget små skridt. Men når jeg får lov til at træde ind over dørtærsklen til deres hjem, får jeg også lov til at komme ind i deres liv. Derfra kan jeg måske hjælpe med at rykke på noget, hvis de gerne vil det.    

 Men min opgave er aldrig at flytte dem et bestemt sted hen. Det handler om at hjælpe et andet menneske hen til dér, hvor de gerne vil være i livet. De fleste af vores beboere har eksempelvis levet et langt liv med misbrug. Det har jeg ikke den store forkromede forestilling om, at jeg kan ændre på. Det er slet ikke der, vi er. For de har ret til selv at bestemme over deres eget liv.  

Man kan kritisk spørge, om jeg skal gå på arbejde og være med til at understøtte den måde at leve på. Men sådan synes jeg ikke, at man kan se på det. Vi er ikke medmisbrugere, men forsøger at skabe gode rammer om dem. Giver dem tryghed og så godt et liv som muligt.

Læs også: "Et hjem i fællesskab"

Skurbyen i Aalborg

Skurbyen i Aalborg består af seks selvstændige boliger, som deles om udearealer og fælleshus. Boligerne er alle almene lejeboliger, og beboerne skal betale indskud, husleje, el, varme og vand. 

Man kan ikke blive skrevet på venteliste til en bolig i Skurbyen. I stedet bliver ledige boliger tilbudt til enkeltpersoner efter visitation af repræsentanter fra Kirkens Korshær, Aalborg Kommune og andre relevante partnere. 

Målgruppen er mennesker, som ikke har kunnet trives i eksisterende boformer og egne boliger. Mange af beboerne har psykiske problemer, alkohol- eller blandingsmisbrug. ​​​​​


Artiklen blev oprindeligt bragt i Korshærsblad #2 2021. Læs mere om, hvordan du kan modtage bladet her.