Høringssvar

Giv mennesker i hjemløshed selvbestemmelse og bostøtte af høj kvalitet

Vi skal sikre indsatser for mennesker i hjemløshed, som virker, og som er værdige. Derfor er det vigtigt, at mennesker i hjemløshed får ret til selv at bestemme, hvem der skal levere den vigtige bostøtte. For det er det enkelte menneske i hjemløshed, der bedst selv kender egen situation. Ingen andre. Og det er altafgørende, at bostøtten er af høj kvalitet.

Kirkens Korshær logo

Opdatering af vejledninger til serviceloven, grundet omlægningen af indsatsen mod hjemløshed, har været i høring.  

Kirkens Korshær sætter i eget høringssvar fokus på bekymringer i forbindelse med omlægningen af hjemløseindsatsen. Bekymringer, som Kirkens Korshær finder afgørende, at der handles på.  

Så vi sikrer indsatser, som virker. Som er værdige. Og som bringer mennesker ud af hjemløshed - hvilket er hele formålet med omlægningen af hjemløseindsatsen. 

Der skal findes midler til selvbestemmelse 

I forbindelse med lovbehandlingerne af omlægningen af indsatsen mod hjemløshed, var der blandt Folketingets partier bred opbakning til at sikre selvbestemmelse. Men på trods af opbakningen blev selvbestemmelsen ikke sikret. Årsagen er merudgifter på 4,6 mio. kr. til varig finansiering af fuld indfasning. 

Kirkens Korshær opfordrer på det kraftigste til, at de 4,6 mio. kr. findes. Fx i forbindelse med finansloven for 2024 og frem. 

Og denne opfordring står vi ikke alene med. I forbindelse med lovbehandlingen af omlægningen af indsatsen mod hjemløshed, er vi gået sammen med otte andre organisationer på hjemløseområdet om et opråb med samme budskab. 

For selvbestemmelse betyder i bund og grund, at vi kan tilbyde indsatser, som i langt højere grad rummer den enkelte. Indsatser, som rent faktisk virker. 

Der skal sikres bostøtte af høj kvalitet 

Vejledningerne beskriver, at de tre specialiserede bostøttemetoder i Housing First-tilgangen er baseret på et lavt caseload. Det betyder, at et forholdsvist lavt antal mennesker i hjemløshed er tilknyttet den enkelte fagprofessionelle, der arbejder med en Housing First-baseret metode. 

Kirkens Korshær er bekymret for, at det vejledende caseload indenfor CTI- og ICM-metoderne ikke følges af kommunerne. 

Bekymringen skyldes, at vi allerede nu ser spæde tegn på, at metoderne udvandes ved højere caseloads. Den udvikling skal følges nøje. Konsekvensen vil nemlig være, at mennesker i hjemløshed ikke får den bostøtteindsats, der anbefales, og som de har behov for. 

Samtidig har Kirkens Korshær en klar opfordring; der skal fastsættes en national takst for at levere bostøtte. Så vi sikrer, at alle mennesker i hjemløshed får den samme kvalitet i indsatsen. Uanset hvilken kommune de kommer fra eller til, og uanset hvem der leverer bostøtten. 

Om høringssvaret

Høringssvaret er givet i forbindelse med opdatering af vejledninger til serviceloven som følge af vedtagelsen af omlægningen af hjemløseindsatsen. Du kan finde hele høringssvaret her. 

Læs også opråbet her.

Kontakt
Sille Alstrup Yrt - politisk konsulent

Sille Alstrup Yrt

Politisk konsulent

40 29 15 67

Say@kirkenskorshaer.dk