Nyhed

Frirum til gadens kvinder

Menstruation og underlivsgener gør livet på gaden ekstra hårdt. Derfor sættes der fokus på kvinders underliv på Kirkens Korshærs varmestue på Vesterbro.

Taskerne fra WeCare indeholder bind, trusseindlæg, vaskeservietter og andre fornødenheder til udsatte kvinder
Taskerne fra WeCare indeholder bind, trusseindlæg, vaskeservietter og andre fornødenheder, som kvinder kan have brug for. 


Stribede blomstrede, prikkede og med dyr på. De farverige tasker i genbrugsstof står klar til uddeling på hylden i den lille varmestue på Istedgade 100 i København.  Taskerne er fra kvindeinitiativet WeCare under Blossom Project og indeholder bind, trusseindlæg, vaskeservietter og andre fornødenheder til de kvinder, der lever deres liv på Vesterbros gader.  

- Idéen bag projektet opstod, fordi vi oplevede, at mange socialt udsatte kvinder ikke havde råd til menstruationsprodukter og har dårlig adgang til ordentlige sanitære forhold. For eksempel er der også mange, som ikke ved, at man kan få hjælp til menstruationssmerter. Vi håber at vise, at der er et ekstra fokus, man skal have i de sociale indsatser. Et sundhedsfokus, som vi ikke taler særlig meget om, fortæller Sasha Dantved fra Project Blossom.

Et trygt og hyggeligt kvinderum

Samarbejdet omkring taskerne er en del af et kvindeprojekt, som varmestuen Istedgade 100 har startet. Formålet er at tilbyde udsatte kvinder i lokalområdet omkring varmestuen et løft i viden og helbred omkring deres underliv. Det gør de ved at skabe et trygt og hyggeligt kvinderum, hvor frivilligt sundhedspersonale tilbyder hjælp og oplysning i forhold til blandt andet graviditet, menstruation, bækkenbund, kønssygdomme, og blærebetændelse. 

- Der er ikke meget plads til privatliv for de kvinder, der kommer her. Det vil vi nu prøve at skabe. Både helt konkret med gardiner, så de kan tage bad og slappe af ved vores borde uden direkte udsyn til gaden. Og ved at skabe et lille frirum i varmestuen, fortæller Lene Rindal, der er leder af varmestuen Istedgade 100. 

Netop rådgivning er der brug for efter hendes vurdering, og det skal ske i trygge omgivelser, hvor de kan få mulighed for at være lidt sig selv. Kvinderne opsøger sjældent hjælp i eksisterende tilbud. De har derfor brug for, at hjælpen kommer til dem, hvor de er. 

- Særligt når vi ser på nogle af de kvinder med østeuropæisk baggrund, der kommer her. En stor del bliver mødre som helt unge og har ikke meget viden om sygdomme og andre underlivsgener, flere af dem har slet ikke ord for det. For mange er intimhygiejne en meget privat ting, som kan være meget grænseoverskridende at tale om i en travl varmestue fuld af mænd, forklarer hun. 

Istedgade 100

Istedgade 100 er et lavtærskelstilbud til socialt isolerede mennesker og hjemløse migranter i morgen og formiddagstimerne hverdage og weekend. I varmestuen kan de  kan få dækket de allermest basale, praktiske behov og få socialt samvær – også på flere af brugernes modersmål.