Nyhed

”Hjemløshed skal være en historie fra gamle dage”

Med Folketingets vedtagelse af omlægning af den danske hjemløseindsats er vi som samfund kommet et skridt nærmere at gøre hjemløshed til fortid, lyder det fra chef for Kirkens Korshær, Jeanette Bauer

En beboer i et af Kirkens Korshærs herberger modtager bostøtte fra en medarbejder.


Chefen for Kirkens Korshær, Jeanette Bauer, fulgte ivrigt med, da omlægning af den danske hjemløseindsats blev tredjebehandlet i Folketinget. En omlægning, der har været længe ventet i Kirkens Korshær. Derfor var smilet da heller ikke til at holde tilbage, da loven, som ventet, blev vedtaget.  

- I dag er vi kommet et skridt tættere på at kunne tale om hjemløshed i Danmark som en trist historie fra gamle dage, siger Jeanette Bauer. 

- Det er en stor sejr for os i Kirkens Korshær og for alle de mennesker, som lever i eller på kanten af hjemløshed i Danmark.  

Housing First er nøglen 

Med omlægningen af den danske hjemløseindsats udbredes brugen af Housing First som tilgang. En på papiret simpel idé. For med Housing First giver man mennesker i hjemløshed et permanent sted at bo – med det samme – og uden betingelser. Samtidigt giver man det enkelte menneske en individuel støtte, der tager udgangspunkt i deres egne ønsker og behov.   

Erfaringer fra både ind- og udland viser, at det virker. Op mod 80 procent af de mennesker, som får en bolig gennem en Housing First indsats, bor stadig i den efter tre år. Spørger man chefen for Kirkens Korshær er forklaringen på det simpel.  

- Housing First virker, fordi det handler om meget mere end at give mennesker et sted at bo. Det handler om at give det enkelte menneske individuel støtte, der bygger på principper om selvbestemmelse og aktiv involvering. Så der er fokus på det enkelte menneskes ønsker og drømme for eget liv, siger Jeanette Bauer.  

- Det er en tilgang, som ligger i tråd med Kirkens Korshærs menneskesyn og tilgang til arbejdet med mennesker før, under og efter hjemløsheden. Derfor arbejder vi allerede i dag med Housing First på både vores herberger, botilbud samt i vores dag- og natvarmestuer. Og vi ser frem til det videre arbejde med at udbrede tilgangen. Så vi sammen kan gøre op med hjemløshed i Danmark.  

Den manglende ret til selvbestemmelse 

Selvom det er en sejr, at omlægningen af den danske hjemløseindsats nu er vedtaget, så er alt ikke rosenrødt. Kirkens Korshær har arbejdet for, at retten til selv at bestemme, hvem der skal give den vigtige bostøtte, skulle skrives ind i loven. Men selvbestemmelsen er ikke kommet med, og det ærgrer chefen for Kirkens Korshær meget.  

- Vi ved, at mange af de mennesker, som har et herbergsophold, udvikler en god og tryg relation til medarbejderne på stedet. En relation, som det er værdifuldt at bygge videre på, når de kommer i egen bolig. Ligesom vi ved, at der kan være nogle, som ikke ønsker at bibeholde den relation. Begge dele skal vi tage alvorligt og efterkomme, siger Jeanette Bauer og uddyber:  

- Det har vi i Kirkens Korshær igen og igen peget på. For det er vigtigt at give mennesker i udsathed den respekt og værdighed, som ligger i selv at kunne tage beslutninger for eget liv. For det betyder, at vi kan tilbyde indsatser, som i langt højere grad rummer den enkelte. Indsatser som virker. Derfor fortsætter vi kampen for, at mennesker i hjemløshed får selvbestemmelse, når det kommer til bostøtte.

Læs mere om Kirkens Korshær & Housing First

Kontakt
Sille Alstrup Yrt - politisk konsulent

Sille Alstrup Yrt

Politisk konsulent

40 29 15 67

Say@kirkenskorshaer.dk