Nyhed

Alle bør have ret til at bestemme selv

Giv mennesker i hjemløshed ret til selv at bestemme, hvem der skal hjælpe dem i overgangen til egen bolig. Så simpelt er budskabet fra Kirkens Korshær til de politikere, der lige nu sidder og forhandler hjemløsereform.

Jeanette Bauer, chef for Kirkens Korshær, på vej ned ad trappen på Christiansborg
Kirkens Korshærs chef, Jeanette Bauer, foran Christiansborg. I dag sendte hun på vegne af Kirkens Korshær og sammen med seks andre organisationer en appel til politikerne: Giv mennesker i hjemløshed ret til selv at bestemme, hvem der skal hjælpe dem i egen bolig.

I et brev, som Kirkens Korshær, netop har sendt til Social- og Ældreminister Astrid Krag, Indenrigs- og Boligminister Kaare Dybvad samt Folketingets socialordførere og boligordførere, slår organisationen på tromme for selvbestemmelse. 

Sammen med en række organisationer - SAND – De hjemløses landsorganisation, KFUMs Sociale Arbejde, Blå Kors, WeShelter, Mændenes Hjem, Selveje Danmark og KFUKs Sociale Arbejde - er Kirkens Korshær bekymrede. 

- Vi hilser den kommende hjemløsereform velkommen! Alt for mange mennesker lever i hjemløshed i Danmark - og det er grundlæggende skandaløst i et land så rigt som Danmark. Der er derfor behov for store ambitioner, så vi får langt flere mennesker ud af hjemløshed. Regeringens udspil har mange gode takter, men vi har også en række bekymringer, lyder det fra Kirkens Korshærs chef, Jeanette Bauer. 

Selvbestemmelse er forudsætning for succes

Jeanette Bauer fremhæver, at menneskers selvbestemmelse er helt afgørende - også når man kæmper med hjemløshed. Og det er også en af forudsætningerne for, at Housing First-tilgangen (bolig først, red.), som ligger til grund for regeringens udspil, lykkes, er at den enkelte får selvbestemmelse. 

- Vi skal tage udgangspunkt i den enkeltes behov og selvbestemmelse. Det er det, der gør forskellen, når et menneske skal lykkes i overgangen fra herberg til egen bolig. Derfor bekymrer det mig, at selvbestemmelse ikke spiller en rolle i forhandlingerne om en hjemløsereform, siger Jeanette Bauer og fortsætter: 

- Vores forslag er simpelt: Giv borgeren ret til selv at vælge, hvem man ønsker hjælp og støtte fra.

Styrk retssikkerheden for hjemløse borgere

Konkret foreslår Kirkens Korshær og de øvrige organisationer, at hjemløse borgeres selvbestemmelse bliver indskrevet i loven som en rettighed, så det ikke er op til den enkelte kommune at afgøre, om de ønsker at efterkomme borgerens ønske. Det princip gør sig nemlig gældende på andre fronter i hjemløseindsatsen. 

- Som minimum bør man indføre et krav om 'følg-eller-forklar'. Altså, at kommunen skriftligt forklarer, hvorfor man har valgt ikke at følge den enkeltes ønske. Det giver nemlig borgeren mulighed for at klage - og sker det, skal den røde løber så at sige være rullet ud i en fast-track-ordning, som Kirkens Korshær tidligere har forslået og med stor tilfredshed noterer sig er en del af regeringens udspil, lyder det fra Kirkens Korshærs chef.

Bostøtten bør kun leveres af kvalificerede

Samtidig er det vigtigt for organisationerne, at bostøtten har garanteret høj kvalitet. Derfor er forslaget også, at bostøtten kun kan leveres af organisationer, der har opkvalificeret sig til at levere en evidensbaseret støtte.

- Aftalen om SSA-reserven åbner for, at selvejende institutioner og civilsamfundsorganisationer som Kirkens Korshær kan få støtte til at blive endnu bedre og mere kvalificerede til at yde hjælp af høj faglig kvalitet. Det vil vi godt kvittere for - og så håber vi, at politikerne lytter til vores forslag, slutter Jeanette Bauer. 

Mand sidder på bænk med hovedet i sit skød

Få mere viden

Om vores arbejde
Frivillige: Livet er bedre, når der er brug for dig

Bliv frivillig

Og vær med til at gøre en forskel