Nyhed

En tung byrde bliver lettere at bære, når den deles!

Mandag den 12. september fylder Sct. Nicolai Tjenesten 65. Sidste år modtog tjenesten mere end 54.000 opkald. Kan det overhovedet fejres, at så mange har brug for at række ud? Vi har spurgt tjenestens leder, Linda Friis Christoffersen, som sætter ord på ensomheden anno 2022 og behovet for frivillige.

SNT

Sct. Nicolai Tjenesten er stiftet på baggrunden af den ensomhed, som alt for mange mennesker kæmpede og stadig kæmper med. Kan man fejre sådan en dag?

Markere er nok mere på sin plads. For der har været og er stadigt et stort behov for det, som Sct. Nicolai Tjenesten kan. Ensomheden er tiltagende, og tallene taler sit eget triste sprog. Hver eneste dag sidder vores 275 aktive frivillige klar ved telefonerne, og vi har i gennemsnit 150 samtaler om dagen. Men hver eneste dag er der også omkring 500 opkald, som vi ikke kan tage. Det oplever vi især i weekenderne og omkring helligdagene.

Når Sct. Nicolai Tjenesten i 2022 tager telefonen, hvad taler man så om?

Der er så utroligt mange mennesker, som har brug for at blive mødt af et andet menneske. Vi har jævnligt mennesker, der ringer ind for at have en, som siger godnat til dem. Som gerne vil ønskes en glædelig jul, fordi der ikke er andre, de kan markere højtiderne med.

Mange har brug for en at dele deres bekymringer med. Derfor oplever vi lige nu, at der er flere og flere samtaler, som handler om økonomi. Mange af de mennesker, der ringer ind har allerede en mere end almindeligt begrænset økonomi. Derfor fylder bekymringer omkring at kunne betale regninger, blive sat ud af sin bolig og angsten for ikke at kunne opfylde selv de mest basale behov.

Vi har også mange, der har psykiske udfordringer, som ringer fast til os. Nogle gange flere gange om dagen. Fordi det bryder den ensomhed, som fylder utroligt meget i deres liv.

I denne uge mødte jeg et menneske, hvis moster havde været bipolar det meste af sit voksne liv. Mosteren ringede ofte rundt til alle familiemedlemmerne, og det afstedkom en stor afmagtsfølelse i familien. Men da mosteren i stedet begyndte at ringe til Sct. Nicolai Tjenesten, kom der ro på familierelationerne, fordi hun nu havde nogen andre at dele bekymringerne med. Det var en stor lettelse for familien, for det kan være rigtigt svært rumme.

I en situation som den holder jeg af at tænke på Sct. Nicolai Tjenesten som medbærere af elendigheden og alt det, som er svært. Alt det, som bliver for overvældende for os hver især. Vi tror på, at enhver samtale er meningsbærende i sig selv. På, at det, der deles, bliver lettere at bære.

Og jeg holder af tanken om, at vi i fællesskab hjælper hinanden med at tilbyde en nærværende og vedkommende samtale, er en del af vores DNA.

Du nævnte, at der hver eneste dag er mange hundrede opkald, som ikke bliver besvaret. Hvordan kan det være?

Vi har lige nu 275 aktive frivillige fordelt over hele landet, som stiller deres tid og engagement til rådighed. Men i forbindelse med corona har vi desværre mistet rigtigt mange frivillige, og udviklingen er svær at vende. Det har en stor betydning. For hver enkelt frivillig gør en stor forskel i forhold til, hvor mange samtaler, vi kan have.

Hvorfor skal man blive frivillig i Sct. Nicolai Tjenesten?

Som frivillige i Sct. Nicolai Tjenesten får man et meningsfuldt tilhørssted, hvor man kan være med til at gøre en stor forskel. For hver eneste samtale betyder noget for det menneske, som kontakter os.

Når man starter som frivillig, kommer man på introkursus. Derudover har vi løbende erfaringsudvekslinger og fagligt relevante kurser. Der er en stor fleksibilitet i det frivillige arbejde og man kan enten arbejde fra Nicolai Plads i København eller koble på hjemmefra gennem sin mobiltelefon. Hvis man vil vide mere om, hvordan det er at være frivillig i Sct. Nicolai Tjenesten, så kan man gå ind på vores hjemmeside, https://kirkenskorshaer.dk/sctnicolaitjenesten/bliv-frivillig