Nyhed

"Vi er tolke"

Det er i hverdagen på botilbud, i varmestuer og i det børne- og familistøttende arbejde, at værdierne lever. Medarbejder hos Familiehjørnet i Herning, Mette Fink Møller, kalder sig selv tolk mellem sårbare familier og systemet.

Børn i familiearbejdet
Det kan være svært at forstå og følge med, når man som familie møder en kommunal sagsbehandler. Derfor tager medarbejderne fra Kirkens Korshærs familiestøttende arbejde gerne med og hjælper med at tolke.

Fortalt af Mette Fink Møller,  det børne- og familiestøttende arbejde i Herning  

Når en ny familie starter hos os, begynder jeg altid med at sige, at jeg er glad for, at de hare lyst til – og tør – komme. Derefter præsenterer jeg mig selv og fortæller, at jeg har tavshedspligt. At alt, hvad vi taler om, bliver mellem os.    

Ret hurtigt drejer jeg samtalen over mod, hvem de er, og hvad de kommer med. Der lader jeg dem selv bestemme, hvad de har lyst til at sige og fortælle. For vi arbejder ikke med sagsmapper, og der er ikke noget bestemt, vi skal tale om. Min opgave er både at sortere i det, de siger, og se bag ordene. Og at samle alle de små brikker til et samlet billede af familiens situation og liv. For bare fordi, man er kommet med A, så betyder det ikke, at vi ikke kan tale om og hjælpe med B og C.  

Men først skal vi vinde hinandens tillid. Uden den kommer vi ikke nogen vegne. Det kan være rigtigt svært, for mange af familierne er vant til flygtige relationer og mennesker, som hurtigt forsvinder ud af deres liv. Men vi er der for dem lige så længe, de har brug for det.   

Oversætter og tolker  

Jeg tager ofte med til møder med offentlige myndigheder. Det er en enormt sårbar situation, hvor det kan være svært at sige, at de har brug for hjælp eller synes, at det er vanskeligt derhjemme. For de kan være bange for, at det måske betyder, at børnene bliver fjernet. Der kan jeg hjælpe dem med at få sat ord på noget af det, som er svært at sige.   

 Når jeg fortæller om vores arbejde, siger jeg tit, at vi er tolke. Ikke kun i forhold til sproget og termerne, men også i forhold til det følelsesmæssige. Jeg kan sige, at vi lige har brug for en pause eller lidt luft, når det er presset. For jeg kender familierne og kan se alle de små tegn på, at det er svært for dem.   

 På den måde er vi et sikkerhedsnet under familierne. Men egentlig også under sagsbehandlerne, fordi de kan mærke, at deres ord bliver taget bedre imod. For forældrene er mere afslappede og lytter bedre efter, når jeg er der for dem, samtidig med, at jeg over for myndighederne er garant for, at de magter opgaven med at passe på deres børn.

Kirkens Korshærs børne- og familiestøttende arbejde

Kirkens Korshær børne-, unge- og familiestøttende arbejde 11 steder i Danmark – Aalborg, Brønderslev, Herning, Holstebro, Horsens, Silkeborg, Nordborg, Thisted, Aakirkeby og Drejervej og Christianshavn i København. Her hjælper vi mennesker, der ofte har oplevet omsorgssvigt, har dårlig økonomi, dårlige relationer, og psykiske og fysiske helbredsproblemer. 

Hjælpen består af bl.a. madpakker, tøjuddeling, rådgivning, og tilbud om udflugter og sommerlejre.


Artiklen blev oprindeligt bragt i Korshærsbladet #2 2021. Du kan læse mere om, hvordan du modtager Korshærsbladet her.