Nyhed

Fra herberg til Housing First

Herberger i Kirkens Korshær arbejder allerede med at understøtte Housing First. En ny og omfattende analyse skal skubbe yderligere i den retning.

Spisetid i varmestuen

Kirkens Korshærs herberger og 7 ud af 10 varmestuer i Kirkens Korshær arbejder med at understøtte Housing First. Det sker gennem konkrete indsatser som eksempelvis ’brobygning’ til andre aktører, deltagelse i myndighedssamtaler som bisidder samt hjælp til digitale systemer som MitID.  

 Når vi forstår, hvad der sker før, under og efter hjemløshed, kan vi strikke de bedst mulige tilbud sammen, så hjemløshed forhåbentlig bliver noget, vi talte om i gamle dage. 
Jeanette Bauer
Chef for Kirkens Korshær

For at styrke den indsats indgår Kirkens Korshær i et nyt spændende samarbejde med Foreningen RealDania, Hjem til Alle Alliancen og Det Obelske Familiefond om at lave en omfattende analyse. Målet er at afklare, hvordan herberger bedst muligt kan støtte op om Housing First før, under og efter hjemløshed.     

- Kirkens Korshær vil gå forrest i kampen mod hjemløshed. Vi ved, at herbergerne er dygtige til det arbejde – men vi ved også, at vi kan blive endnu bedre. I analysen vil vi se hele vejen rundt med udgangspunkt i vores socialfaglighed, men også for eksempel vores bygninger og de økonomiske aspekter, fortæller Jeanette Bauer, chef for Kirkens Korshær. 

-  Når vi forstår, hvad der sker før, under og efter hjemløshed, kan vi strikke de bedst mulige tilbud sammen, så hjemløshed forhåbentlig bliver noget, vi talte om i gamle dage. 

Hvad er Housing First? 

Med Housing First (bolig først, red.) får mennesket i hjemløshed et permanent sted at bo - med det samme - og uden betingelser.  

Housing First bygger på en grundlæggende tro på, at selvom man har komplekse sociale problemer, misbrug og psykiske sårbarhed inde på livet, så kan man få det bedre og få styrket sin livskvalitet.  

Derfor skal der sammen med en bolig gives individuel støtte, der bygger på principper om selvbestemmelse, aktiv involvering og har fokus på, hvad det enkelte menneske ønsker og drømmer om.  

Herberget som base og bindeled til systemet    

Bag Housing First ligger den på papiret simple idé, at hjemløshed bedst bekæmpes ved at give alle et sted at bo. Det massive sats på permanente boliger som udgangspunktet for at bekæmpe hjemløshed betyder, at herbergernes funktion skal gentænkes. Og hvis man spørger Jeanette Bauer, er det afgørende, at man undgår at skylle barnet ud med badevandet. 

- De tillidsfulde relationer, som vi i Kirkens Korshær stille og roligt opbygger til mennesker, der ofte har opgivet systemet, er simpelthen guld værd. Det, at vi er så tæt på, gør at vi kan hjælpe trygt og sikkert i egen bolig. Vi kan støtte og vejlede og skabe den ro, der skal til for, at et menneske i hjemløshed kan lykkes med at skabe et blivende hjem, pointerer Jeanette Bauer.  

Den iagttagelse bakkes op af flere undersøgelser, der viser, at herberger kan spille en afgørende rolle i udrulningen af Housing First. Både som en tryg, genkendelig ’base’ og som et bindeled, der kan være med til at sikre, at der bliver sat ind med den rette støtte på det rette tidspunkt. Samtidig er det vigtigt, at Kirkens Korshærs herberger har en anden tilgang til det enkelte menneske end de offentlige myndigheder.

Som en beboer på Kirkens Korshærs ungeherberg i Sønderborg tidligere har sagt

 - Det er ikke kun fordi, I har kendt mig, for kommunen kender mig jo også. Men I har ikke samme indstilling som kommunen. I ser, hvordan mennesket har det. I kører ikke systemmæssigt, hvor der slet ikke er omtanke for personen. 

Housing First – fordi det virker 

En af initiativtagerne bag analysen, er chefkonsulent og leder i Kirkens Korshærs varmestue i Odense, Heinz Wolf. Han glæder sig til at få mere nye viden om, hvordan civilsamfundsorganisationer kan hjælpe til med at udvikle, implementere og forankre Housing First – både lokalt og på et nationalt plan. For som han siger, ”vi ved jo, at det virker”.  

Det er Odense Kommune nemlig et lysende eksempel på. Efter et årti med Housing First som tilgang til hjemløshed er resultatet ikke til at tage fejl af: Hjemløsheden faldt med 40 procent. 

- Med Housing First ønsker man ikke bare at give mennesker en bolig, man vil give dem et bedre liv. Derfor er en bolig i sig selv ikke nok. Den gode bostøtte spørger: ’Hvad kunne du godt tænke dig?’ og lytter reelt set til, hvad der bliver sagt. Også hvis det lige nu og her handler om, at man gerne vil være mere stabil i sit misbrug eller have hjælp til rengøringen. Virker det? Alt tyder på, at svaret er ja. For over 80 procent af dem, der har fået anvist en bolig gennem Housing First indsatsen i Odense, fastholder den stadig efter tre år, lyder det fra Heinz Wolf. 

-  Civilsamfundsorganisationer som Kirkens Korshær har i over 100 år givet tag over hovedet til hjemløse mennesker. Det vil vi fortsætte med, men vi vil samtidig sætte fokus på, at hjemløse hurtigere skal tilbydes en bolig med den rette støtte, fordi det giver så god mening at have sit eget hjem, når man skal videre med sit liv. 

Baggrund og ramme for analysen 

Analysen skal give anbefalinger til, hvordan Kirkens Korshærs tilbud til mennesker i hjemløshed kan redesignes og den skal belyse, hvordan Kirkens Korshær i fremtiden kan bidrage til at stoppe hjemløshed inden for rammerne af den nationale hjemløsereform. Du kan læse mere om den nationale hjemløsereform her.

Del 1: Socialfaglig analyse 

Analyse af Kirkens Korshærs fremadrettede socialfaglige kerneopgaver i lyset af et fokus på Housing First. Herunder en afdækning af data og viden på området samt af potentialer og udfordringer. Analysen skal have en generel karakter og samtidig målrettes tre udvalgte case-herberger i Sønderborg, Århus og Aalborg. 

Del 2: Bygningsmæssig analyse 

Der udvikles en generisk designstrategi, som kan anvendes til at udvikle Kirkens Korshærs herberger. Afprøvning af designstrategien målrettet de tre case-herberger, herunder en arkitektonisk analyse, der resulterer i dels et overordnet lokalt program for lokationernes transformation og dels individuelle skitser for ombygning og nyindretning af de nuværende bygninger. 

Analysen sættes i gang d. 1. marts 2022 og resultaterne offentliggøres for alle interesserede via et webinar samme år i august.  Bag analysen står Foreningen RealDania, Hjem til Alle Alliancen, Det Obelske Familiefond og Kirkens Korshær.