Nyhed

5 overskrifter fra de regionale årsberetninger

I forbindelse med de netop overståede regionale årsmøder, har Kirkens Korshærs fem regionschefer skrevet hver deres årsberetning. På tværs af regionale forskelle viser de en række fælles tematikker og overskrifter fra året, der gik

Kirkens Korshær driver 3 forsorgshjem i Sønderborg: Herberget Alberta, Huset Alma og G6.

Covid-19 satte fortsat aftryk

Året 2021 startede, som det forgangne sluttede: Med en nedlukning af store dele af det danske samfund. For Kirkens Korshær betød det, at alle genbrugsbutikkerne måtte lukke, med et ugentligt tab på 2,5 millioner kroner som følge. Regionerne har skullet sparre penge, og der har været behov for at finde nye veje til at finansierer det sociale arbejde blandt andet gennem tættere samarbejde med kommunerne og i form af puljemidler. 

- Nogle gange er det sådan, at modgang åbner nye døre. Det gjorde corona, da vi stod og skulle beslutte, om vi ville sende medarbejderne hjem eller ej, indleder regionschef for region Fyn, Syd- og Sønderjylland, Britt Gaarn Larsen, sin årsberetning.

- Men dørene til kommunen gik op og vi fik kommunalt tilskud svarende til, hvad vi ville have fået i løntilskud. Kommunerne var opmærksomme på, hvor stor en betydning vores varmestuerne har for brugerne.

Covid-19 og den globale pandemi har påvirket alles hverdag, ikke mindst de socialt udsatte og sårbare mennesker, som Kirkens Korshær møder hver eneste dag i vores sociale arbejde. Mistrivslen har været massiv, og i kølvandet på coronakrisen ligger et massivt efterslæb på at højne den igen. Det beskriver Susanne Lodberg, regionschef for Sjælland og øerne i sin årsberetning:

- Flere og flere af brugerne i varmestuerne har været meget påvirkede af pandemien, af nedlukninger og af usikkerheden. Det påvirker adfærden, hvor nogen er blevet mere triste og indadvendte, og andre får måske et stigende misbrug og bliver mere udadreagerende, skriver hun.

- Men ledere og medarbejdere har været og er der for dem alle. At have nogen at tale med, at blive set og hørt er afgørende i ethvert menneskes liv. Det er en stor glæde og stolthed for os alle, at vores brugere vil komme i vores varmestuer og vil dele hverdagens glæder og udfordringer med os. 

At det er lykkedes at holde dørene åbne, skyldes det helt særlige stof, som Kirkens Korshærs medarbejdere og frivillige er gjort af. En utrættelig vilje til at overkomme forhindringer, til at finde løsninger og tænke ud af boksen, så Kirkens Korshær fortsat kan gøre det, organisationen er sat i verden for:

At hjælpe socialt udsatte og sårbare mennesker i Danmark.

Barn tegner, Torvegade
Kirkens Korshærs familiearbejde er på fem år vokset fra at være i 7 til 18 forskellige byer over hele landet.

Nye tilbud og vokseværk i det familiestøttende arbejde

Året har budt på meget andet end corona, som regionschef Jonas Jakobsen skriver. For over hele landet er nye tilbud skudt op, indsatser blevet gentænkt og nye samarbejder indgået. Eksempelvis kunne Kirkens Korshær i samarbejde med Odsherred Kommune åbne en varmestue i nordvestsjællandske Asnæs. I Aalborg skiftede arbejdsfællesskabet 'Gården' navn til fællesskabet som del af en gentænkning af tilbuddet, så det nu indgår i et samlet fællesskab på tværs af familiearbejde, varmstuer, herberger og andre arbejdssteder i området. Mens Kirkens Korshær i Aarhus flyttede døgnvarmestuen til Godsbanen under navnet Spor 7, og man samlede alle de specialiserede ungeindsatser under ét tag i Huset Haldor på Nørre Allé.

Samtidigt mærker Kirkens Korshær over hele landet et stigende behov for hjælp og støtte til sårbare børnefamilier. For det er børnene og de unge, som ofte kommer i klemme, når det mentale og økonomiske overskud i familien er småt. Det har ført til vokseværk i det familiestøttende arbejde, som blev udvidet med nye tilbud i Aakirkeby, Thisted, Frederikshavn og Randers. Samtidigt blev de første øvelser gjort til et Forældrehus i Haderslev, som åbner første april. Og i Aarhus arbejder man med at integrere en familiestøttende indsats som del af Huset Haldor. Behovet for meningsfulde indsatser er der, skriver regionschef for Nord-, Midt- og Vestjylland, Jonas Jakobsen.

- Nærvær, omsorg og respekt for de udfordringer familierne står i, er en del af opskriften på, at der allerede kort tid efter åbningen har været god søgning til indsatserne.

Frivilligheden i fokus

Frivilligheden er en vigtig del af Kirkens Korshærs DNA, og det er om muligt blevet endnu tydeligere efter organisationens strukturændring i 2019. Men frivilligheden har også været presset og meget sat på standby, mens covid-19 har gjort det umuligt at mødes sammen i fællesskabet.

Henover sommeren og efteråret gjorde lempelsen af restriktionerne det muligt igen at samles. Det betød også, at den nye demokratiske struktur fik luft under vingerne, da korshærsnetværk, korshærsråd og korshærssamråd for alvor gik i gang med arbejdet.

- Den nye organisering gør det synligt for os alle i hvor høj grad, vi er en frivilligbåret organisation. Og der er stort potentiale i, at vi hjælper hinanden med den gode fortælling om, hvordan vi overalt arbejder med frivillighed, og hvordan det tilsammen bidrager til de mange indsatser Kirkens Korshær er i stand til at lave for udsatte i Danmark, skriver Winnie Berndtson, regionschef for Storkøbenhavn og Bornholm.

Fra alle regionschefer lyder en stor tak til de frivillige, som hver eneste dag lægger timer og hjerteblod i genbrugsbutikker, sociale arbejdssteder, Sct. Nicolai Tjenesten og strikkekredsene. Uden dem ville Kirkens Korshær ganske enkelt ikke eksistere.

I forbindelse med Korshærsdagene i efteråret, strikkede og hæklede frivillige små huse. Et billede på, hvordan Kirkens Korshær er hjem for hjemløse
I forbindelse med Korshærsdagene i efteråret strikkede og hæklede frivillige over hele landet små strikhuse. Et billede på, hvordan Kirkens Korshær er hjem for hjemløse.

Udvikling og kvalitet i arbejdet

Med en millionbevilling fra ’Kompensationspuljen til civilsamfundsorganisationer, der varetager sociale tilbud’ fra Socialstyrelsen, har Kirkens Korshær på tværs af regionerne igangsat ’være, gøre, handle’-projektet, som skal styrke organisationens dokumentation, give et fællessprog for arbejdet og sikre kvaliteten i de sociale tilbud. Projektet er kommet godt fra start og har regionalt givet anledning til gode drøftelser og refleksioner om, hvordan og hvorfor Kirkens Korshær arbejder og gør, som Kirkens Korshær gør.

Sideløbende fortsætter udviklingsprojektet ’Sociale Mursten’ – også kaldet fremtidens væresteder. Covid-19 har dog ført til en del forsinkelse, ikke mindst fordi det har ført til prisstigninger på byggemateriale og håndværkere. Dog forventes det, at Kirkens Korshær allerede i midten af næste år vil kunne klippe snorene til de nye varmestuer i Holbæk, Esbjerg og Nykøbing Falster.

Gode oplevelser i fællesskabet

Covid-19 har udfordret fællesskabet, og mange har følt sig alene. Det gælder ikke mindst for de mennesker, som opsøger Kirkens Korshær. Social- og Ældreministeriet bevilligede 10 millioner kroner til Kirkens Korshær, som organisationen har kunnet bruge til at bekæmpe ensomhed gennem fælles aktiviteter.

- Det er mange penge, men de har hurtigt fået ben at gå på – det er skønt at se, hvor meget gavn og glæde det har bidraget til, skriver Jonas Jakobsen.

Det er fælles oplevelser, som giver den enkelte noget at se frem til og fortælle om. Og som byder på oplevelser, som for mange af Kirkens Korshærs brugere ligger langt udover deres økonomiske formåen i en presset hverdag.  

Fastelavnsmandag delte Kirkens Korshær fastelavnsboller ud til brugerne på de sociale arbejdssteder
Takket være midler fra dne såkaldte 'oplevelsespulje' kunne Kirkens Korshær ved dette års fastelavn uddele 2814 fastelavnsboller til store og små gæster

Du kan læse mere om året, der gik i Kirkens Korshærs fem regioner i de regionale årsberetninger.